Gå till innehåll

Ditte

Jag heter Ditte Andersson och är utbildad hundinstruktör.

Jag bor på landet i närheten av Bottnaryd utanför Jönköping tillsammans med mina två hundar Abby och Magic. Jag har jobbat som hundinstruktör sedan 1999 men hundintresset började långt tidigare.

Jag håller kurser i valpträning, unghunds- och vardagslydnadskurser, aktiveringskurser, trixkurser och tävlingslydnad mfl. Jag håller även kurser i tävlingslydnad på andra orter.

Min hundträningsfilosofi
Målet med mina kurser är att lära hundägarna att bygga upp en fin relation med sin hund. Fokus läggs på det hundarna gör rätt så att det nästan alltid finns något att belöna.

I vardagsträningen läggs också fokus på att hundarna ska bli trygga och få gott självförtroende. De ska veta att bra beteenden (det som hundägaren vill ha) kan leda till belöning. Jag arbetar med att skapa bra vanor, vara förutseende och förebygga problem till exempel genom att hjälpa och lära hunden att kunna koppla av.

Jag hoppas att du som hundägare genom att gå valpkurser/vardagslydnadskurser ska få en större förståelse för din hund och varför hunden gör på ena eller andra sättet. Jag hoppas också att kunna förmedla det roliga och härliga med att få chansen att lära en hund en massa saker!

På Tävlingslydnadskurserna lägger jag också stor vikt vid att hitta glädje i träningen. För mig är det viktigt att få hundarna trygga i situationen och bygga upp deras självförtroende. Och för dig som förare ska det vara roligt att träna hund – även när det ibland inte går som du vill.

Jag försöker att aldrig använda korrigeringar i tävlingslydnaden. Min hund ska känna att hon tillsammans med mig äger platsen där vi tränar. Ett misstag kan skrattas åt och så provar vi igen!

Tävling och träning av mina hundar
Lydnad har kommit att bli min passion. Jag har tävlat och tränat med två bordercollies upp i elitklass och med min labrador Abby.

Med Abby har jag haft förmånen att tävla på flera stora mästerskap. På VM i Paris gick vi till final efter att ha kommit fyra. Sverige tog guldmedalj i lag. På VM i Salzburg vann vi i kvalet och kom till final. Tillsammans med det svenska laget tog vi silver då. Vi har också deltagit på tre SM och blivit sjua som bäst. Vi har blivit uttagna till två NM men bara kunnat delta på ett.

Med Magic har jag under 2015 och 2016 tävlat tre gånger. En gång i varje klass och vi är nu uppflyttade till elitklass. Med Magic har jag också tampats med sviktande hälsa men jag hoppas att hon nu är frisk.